„Alkotótevékenység a prevenció tükrében”

Országos alkotói verseny


A „Legyen más a szenvedélyed!” projekt keretén belül a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet – Nemzeti Drogmegelőzési Iroda alkotói pályázatot hirdetett 10 - 20 év közötti fiatalok részére. A pályázók feladata a Nemzeti Drogellenes Stratégia céljaival egybecsengő üzenetek megfogalmazása, átadása volt egy művészeti alkotáson keresztül.

Az alábbi témakörökben vártunk pályázatokat:
  • - Egészséges életmód, tiszta tudat, józanság, a kábítószer-használat helyett alternatív szabadidő eltöltése (sport, zene, alkotás, tudomány, barátok, hobbik...stb.), a szermentes élet pozitív üzenetének közvetítése. Miért jobb a tiszta életet választani a kábítószer helyett?
  • - Az alkotók műveikben kritikával is élhettek a mozgásszegény életmóddal, a játékfüggőséggel, az internet és egyéb függőséggel, a dohányzással, a mértéktelen alkoholfogyasztással, a drog és kábítószer-használattal (dizájner dogok használatával) kapcsolatos életvitellel szemben.
  • - A designer drogok elkerülésének lehetősége. Hogyan jelenik meg a designer droghasználat a fiatalok életében? A drogprobléma megjelenésének esetleges színterei, a probléma észlelés módjai, lehetőségei, korai jelek a tipikus válaszreakciók, a lehetséges problémakezelési módok mik lehetnek? Ki, és mit tehet, ha a problémát észlelte? Megoldásközpontú válaszokat várunk az alkotásokban.
A kiírásunk azoknak a fiataloknak is szólt, akik valamikor kipróbáltak már valamilyen szert, vagy volt olyan életszakaszuk, amikor túl nagy szerepet játszott az életükben egy-egy függőséget okozó tényező (internet, játékok, viselkedési addikciók, alkohol, kábítószer… stb.). Megfogalmazhatták alkotásaikban, hogy mi volt, vagy lehetett ennek az időszaknak a tapasztalata önmaguk és mások számára. Arra kértük a pályázókat, hogy alkotásuk főként a saját korosztály részére tartalmazzon információkat, üzeneteket. Mutassák be, milyen értelmes célokkal, tevékenységekkel kitöltött életet képzelnek el az alkotók maguknak és a következő generációknak?

Az ünnepélyes díjátadó 2015. március 13-án, pénteken kerül megrendezésre az NCSSZI nagytermében.